Fanclub

středa 27. února 2013

Silver Linings Playbook

Pokud jste už o tomto filmu slyšeli, tak buď sledujete novinky ze západu nebo jste náhodou v kině viděli trailer. Zítra jde oficiálně do českých kin a já se ptám, proč ho distrubutoři neposlali do kin už dříve. Přídám ještě svojí malou spekulaci, že kdyby film nezískal nominace na Zlatý Glóbus a následně i na Oscara, asi by po něm u nás pes neštěkl. Děj totiž pojednává o dvou bláznivých lidech okolo třicítky. Jemu se rozpadlo manželství a byl poslán do psychiatrické léčebny, ona se snaží vzpamatovat se smrti manžela tím, že spí s kýmkoliv na potkání. Což není velké lákadlo pro české diváky. Dámy a pánové ráda bych vám napsala o svém zážitku z filmu Silver Linings Playbook (čs. Terapie láskou).


Jak se zdá filmové adaptace knih jsou v dnešní době ve světě in. Nevím, zda je to zapříčíněné tím, že scénáristům došly nápady na originální počiny, či prostě ty zatraceně dobré knihy chceme konečně vidět zfilmované. Jedno musím říct s naprostou určitostí, zatím se to filmařům vyplací. Mohu nazvat Silver Linigs Playbook hereckým koncertem Jennifer Lawrence a Bradleyho Coopera? Ne, tak docela. Jennifer v podstatě ve všech scénách naprosto září, její postavu jí věříte do posledního puntíku. Bradleyho postava je sice taktéž uvěřitelná, ale ve společných scénách s Jennifer nemá takový prostor. Dalo by se možná říci, že ho zastiňuje a to mohl být možná jeden z důvodů, proč Jennifer proměnila své nominace za nejlepší herečku v hlavní roli a zaslouženě (jedná se o Zlatý Glóbus a Oskara).

Vraťme se k příběhu. Patricka propustí z psychiatrické léčebny, kde byl zavřen, protože nedokáže ovládnout svůj vztek. Manželství s Nikky se mu nejen kvůli tomu rozpadlo a dostal zákaz přiblížení. I přesto zůstává na svou ženu fixovaný a věří, že se mu podaří vztah zachránit. Setkává se s Tiffany, kterou každý kvůli její ztrátě lituje a ona jen hledá někoho, kdo by jí pochopil. Patricka se naopak každý bojí a on se všemi silami snaží dokázat, že snaží změnit a svůj vztek umírnit. Chce využít Tiffany, aby mohl kontaktovat Nikky, ona na oplátku chce, aby se s ní účastnil taneční soutěže. Nejedná se o klasický romantický film, ale spíše o spojení dvou bláznivých a nešťastných duší, které je podáno velice netradičně místy až zábavně. Patrick všem narovinu říká, co si myslí, Tiffany využívá své ztráty a hysterie k manipulaci s lidmi (scéna, kdy hystericky obviní Patricka z obtěžování a okolí se postaví na její stranu, dokonce se snaží Patricka vyprovokovat k potyčce). Do všeho zasahuje Patrickův otec (skvělý Robert de Niro), který se snaží se synem trávit více času a zapojit ho do sledování fotbalu a jeho sázení. 

Takže proč tenhle film stojí za shlédnutí? Kvůli úžasné Jennifer Lawrence, která ukazuje, že ona není herečka, které bychom neměli dávat žádné nálepky (ta holka z X-Menů či ta holka z Hunger Games). Kvůli netradičnímu přiběhu, který rozhodně dokáže zaujmout a že na světe existuje spousta knih, které jsme nečetli, ale jejich příběh rozhodně musíme znát aspoň v podobě filmu.


Žádné komentáře:

Okomentovat